
V potravinářském průmyslu je bezpečnost potravin na prvním místě. Výrobci musí dodržovat přísné požadavky na zpracování a hlášení definované protokolem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point / Analýza rizik kritických kontrolních bodů).
U zpracování vařením/chlazením v rámci HACCP je klíčovým požadavkem (CCP - Critical Control Point / Kritický kontrolní bod) prokázání, že potravinářský výrobek bezpečně dosáhl teploty v jádře nebo nezbytné doby při teplotě potřebné ke zničení jakýchkoli patogenů, které by mohly být pro spotřebitele rizikem otravy potravinami.
V rámci tohoto požadavku je třeba pravidelně ověřovat všechny procesy (pece a sortimenty výrobků), aby se prokázalo, že program vaření a zařízení dosahují požadovaných limitů CCP.
Systém PhoenixTM pro profilování teploty potravin v průběhu procesu byl navržen speciálně pro validaci vaření v rámci HACCP. Desetikanálový data logger je ideální pro provádění průzkumu rovnoměrného rozložení teplot v troubě/peci (TUS), který mapuje varnu a identifikuje chladná místa v troubě. Stejný systém je také schopen poskytovat komplexní zprávy o validaci HACCP, které ukazují, že v konkrétním procesu za výrobních podmínek výrobek dosáhl minimálního vaření pro zajištění bezpečnosti potravin.
Kombinací data loggeru s různými konstrukcemi tepelných bariér a typy termočlánků lze systém přizpůsobit mnoha různým typům výrobků (od kuřecích nugetek po velké šunky) a technologiím vaření, jak je uvedeno níže.
Bezpečnost potravin je hnacím motorem HACCP a monitorování teploty, ale pravidelné používání systému PhoenixTM Food monitoring poskytuje mnohem více, co pomáhá k úspěšné ziskové výrobě potravin.
Typické procesy vaření potravin sledované systémem PhoenixTM Food Systém
- pece pro dávkové a kontinuální pečení - chleba, koláče, dorty, pizza, cukrovinky atd.
- Dávkové statické a rotační pece (dušení/pečení) - drůbež, maso, zelenina atd.
- Průběžné lineární nebo spirálové sporáky a chladicí / mrazicí zařízení - drůbež, maso, ryby atd.
- Průběžné fritézy - výrobky z chleba, klobásy, vejce atd.
Výhody sledování teploty při vaření potravin v průběhu procesu
- Rychlá a efektivní validace HACCP programů vaření (nové výrobky a roční certifikace)
- Optimalizace procesů pro zlepšení průchodnosti a snížení spotřeby energie
- Optimalizace procesu za účelem maximalizace výtěžnosti (eliminace plýtvání při vaření) a zlepšení kvality výrobku (barva, textura, vzhled)
- Rychlé vyhledávání chyb k identifikaci příčin problémů v procesu, jako jsou neúspěšné manuální kontroly teploty výrobků
Potravinový systém PhoenixTM
Datalogger Food NT, navržený speciálně pro potravinářský průmysl, je nabízen s termočlánky typu K nebo T, které poskytují přesné měření v rozsahu 6-20 kanálů. Datalogger lze nabídnout s různými tepelnými bariérami navrženými tak, aby odpovídaly jedinečným výzvám různých potravinářských aplikací a chránily datalogger před teplem, párou, vlhkostí a dokonce i olejem. Lze nabídnout různé velikosti bariér, které vyhovují specifickým tepelným požadavkům v procesech zpracování potravin.
Tepelné bariéry – jednotlivé řady

TS14
Typické použití: Zpracování potravin (vaření, chlazení, smažení)
-40 °C až 250 °C

TS24
Typické použití: Zpracování potravin (vaření, chlazení)
-40 °C až 250 °C

TS44
Typické použití: Zpracování potravin (dlouhodobé chlazení při nízkých teplotách)
-40 °C až 250 °C

Termočlánky
Důležitou součástí tohoto systému jsou potravinářské termočlánky (typ K nebo T). Termočlánky s jehlovým hrotem z nerezové oceli odpovídají specifikacím ANSI MC96.1 (zvláštní limity) typu K nebo IEC60584.2 třídy 1 typu T a jsou navrženy tak, aby poskytovaly přesné a citlivé měření teploty jádra výrobku. Provozní teplota termočlánku je až 265 °C a mají volitelný zajišťovací límec, který pomáhá udržet polohu termočlánku ve výrobku během procesu. Termočlánky lze nabízet s různými rozměry jehel a také v různých délkách kabelů.
Varianty jehlových termočlánků typu K mohou být nabízeny s certifikátem o kalibraci termočlánku.

Zásobník na potraviny
Pro usnadnění nastavení systému mimo linku a instalace při sledování lineárních dopravníkových vařičů nebo fritéz nabízí společnost PhoenixTM volitelné příslušenství Food Tray.
- Bezpečná a snadná instalace systému na pohyblivém pásu
- Umístění termočlánků ve výrobku je zaručeno, protože termočlánky jsou umístěny napevno
- Umístění výrobku v procesu je konzistentní po celou dobu procesu
- Zásobník pomáhá s přenosem systému na nakloněném pásu (fritézy)

Software
Softwarový balíček Thermal View Food je navržen na míru pro monitorování HACCP. Je vybaven úplnou standardní analýzou letality pasterizace a sterilizace (Pu/Fo), která umožňuje přesně prokázat bezpečnost potravin. Plně certifikované a sledovatelné validační zprávy lze vypracovat tak, aby rychle a efektivně splňovaly všechny potřebné požadavky HACCP.